Emil Hurezeanu, pe cale sa devina ambasadorul Romaniei la Berlin

Preşedintele României, Klaus Iohannis, se pregăteşte să desemneze un nou ambasador la Berlin în persoana domnului Emil Hurezeanu. Informaţia vehiculată de câteva săptămâni în mediul politic românesc a căpătat consistenţă după de ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat pentru Dcnews că “pot să vă răspund că da, domnul Hurezeanu ar fi o voce excepțională la Berlin”.

Publicistul Emil Hurezeanu este un excepțional cunoscător al spațiului german și al mediului politic din această țară. Născut în 1955 la Sibiu, Emil Hurezeanu a urmat cursurile Facultăţii de Drept din Cluj-Napoca, între 1975 și 1979. Din 1976 a fost redactor la revista Echinox, iar din 1978 – secretar de redacţie. În 1979 a publicat volumul de poezie Lecţia de anatomie, la Editura Dacia din Cluj, carte distinsă un an mai târziu cu Premiul de Debut al Uniunii Scriitorilor. În timpul studiilor unversitare a  fost membru fondator al trupei de teatru Ars Amatoria, jucând în câteva piese care parodiau sistemul.

În 1981, Ana Blandiana, în calitate de câştigătoare a Premiului Herder, a oferit bursa redacţiei Echinox, iar aceasta l-a nominalizat pe Emil Hurezeanu. La 1 noiembrie 1982, Emil Hurezeanu a plecat la Viena. După terminarea celor două semestre ale bursei Herder, s-a mutat la München, unde s-a angajat ca redactor la Radio Europa Liberă, post pe care l-a ocupat din 1983 până în 1994.

Potrivit Wikipedia, jurnalistul Emil Hurezeanu a debutat cu un articol despre ţiganii din România. În octombrie 1983, a primit azil politic în Germania. De asemenea, a devenit consultant de specialitate pentru diverse posturi de radio şi televiziune europene. În 1985, Emil Hurezeanu a primit o bursă la Universitatea Charlottesville din Virginia, Statele Unite ale Americii, unde a studiat ştiinţele politice. Întors în Germania, şi-a continuat studiile la universităţi americane din Europa, până la masteratul pe care l-a susţinut la Boston, în Relaţii Politice Internaţionale şi Strategice.

În 1990 s-a întors în România şi a participat la „Fenomenul Piaţa Universităţii”, fiind în continuare salariat al postului de radio Europa Liberă. În primăvara lui 1994, Emil Hurezeanu a devenit director al departamentului în limba română al acestui post. Din ianuarie 1995, a ocupat poziţia de director al secţiei române de la Deutsche Welle, colaborând în continuare la Radio Europa Liberă. A rămas salariat la Deutsche Welle până în 2002, când s-a întors definitiv în România.

De asemenea, în România a publicat şi două volume de eseuri politice, Între câine şi lup (1996) şi Cutia Neagră (1997), pentru cel din urmă primind Premiul pentru Publicistică al Uniunii Scriitorilor din România. În 1998 a devenit „cetăţean de onoare” al Sibiului. În ţară s-a implicat activ în dezvoltarea mai multor proiecte media de anvergură. În februarie 2006 a fost numit director al prestigiosului cotidian „România Liberă”.
Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Post a Comment